Valokuvataiteilija Harri Kemppainen

Valokuvataiteilija Harri Kemppainen on erikoistunut kuvansiirrolla tehtäviin teoksiin. Niissä hän yhdistelee eri materiaaleja ja valokuvaa tuoden valokuviin kolmiulotteisuutta ja materiaalin tuntua.

Tausta valokuvaajana

Olen valokuvannut teini-iästä saakka  mustavalkofilmille, välillä itsekin kuvia kehittäen. Parikymppisenä hankin ekan järkkärini Nikon FE:n. Se on yhä tallessa vaikka en ole sitä käyttänyt nyt pariin vuoteen. Valokuvaus jäi välillä vuosikausiksi, mutta innostuin uudestaan joskus 2007 paikkeilla kun kokeilin

Valokuvaaja Harri Kemppainen

Valokuvaajataiteilija Harri Kemppainen. Valokuvan on ottanut Soili Mustapää.

automaatti(filmi)järkkäriä. Sitten piti saada taas oma kunnon kamera. Ja jokunen objektiivi. Ja vähän koulutusta. Ja sitten löytyi kuvansiirto.

Keväällä 2012 olin viikonlopun Jurmolla (ulko Jurmo vähän ennen Utötä) ja valokuvasin parin tunnin ajan kiviä omaan tyyliini makro-objektiivilla, läheltä ja tiukkaan rajaten. Niin minulla oli sitten 400-600 kuvansarja kivistä, mutta mitä oikein tekisin niillä?

Valokuvaaja vai valokuvataiteilija

Syksyllä 2013 Peri järjesti valokuvataiteilija Gary Wornellin luovan tulostuksen kurssin Turkuun. Kaiken muun mielenkiintoisen lisäksi kokeilimme kuvansiirtoa. Ja siitä lähti osaltani liikkeelle Jurmon kivet projekti; 30-40 kuperalle puupalikalle siirrettyä kuvaa Jurmolta, enimmäkseen kiviä. Halusin tehdä kivikuvista fyysisiä, koska niin ne kivetkin on.

Kurssi käänsi ajattelua valokuvasta ja valokuvaamisesta vapaampaan ja villimpään suuntaan. Olin koko ajan tulostanut valokuvia, mutta nyt valokuvat siirtyivät esineisiin ja pintoihin; Niistä tuli fyysisiä, kolmiulotteisia ja veistosmaisia esineitä.

En ole opiskellut taidetta, vaikka olen opiskellut valokuvausta ja suorittanut ammattitukinnonkin. Ammattivalokuvaajaa minusta ei tule, mutta ehkäpä valokuvataiteilija.

Kuvansiirrosta

Kokeilin kuvansiirtoa lasillekin, mutta siihen ei löytynyt hyvää ideaa. Ja puupalikatkin jäi taka-alalle kun uutta näyttelypaikka ei löytynyt. Kokeilin kartan ja kuvien yhdistämistä kivinen polku työssä ja generatiivista taidetta Netlogo:lla ja soluautomaateilla. Keväällä 2015 ihmeellinen internet ja facebook heitti eteeni  David Emmit Adamsin märkälevy-tekniikalla säilykepurkkin pohjaan kehittämiä kuvia. Ja sain idean Löydetty-projektiin; löydetyn esineen pintaan siirretty löytöpaikan lähistöltä otettu valokuva. Ensimmäinen teos oli valmiina kahden päivän kuluttua (no kehikko tuli pari kuukautta myöhemmin). Nyt valmiita teoksia on kymmenkunta ja muutama odottaa tekemistä.

Tulevat näyttelyt

Löydetty sarjan teoksia on seuraavaksi esillä Marraskuussa 2017 Porissa P-galleriassa ja toukokuussa 2018 Höyry-Gallerian kesätilassa. Porin näyttelyä varten olen käynyt Porissa löytämässä esineitä ja kuvia. Näyttäisi siltä että mukaan mahtuisi ainakin yksi teos Porista.