Kuvansiirrosta

Ihan alkuun kiitokset Gary Wornellille kuvansiirron opettamisesta ja vinkeistä myöhemminkin. En olisi tällä tiellä ilman Garyä.

Olen kokeillut kuvansiirtoa puulle, lasille, metallille, muoville ja lasitetulle laatalle. Sama perusprosessi toimii kaikille alustoille. Olen kokellut myös erilaisia papereita. Ohuemmilla papereilla kuvasta tulee valju (kopiopaperi tai 100-140gsm paperit). Photo rag taas on liian tiivis (tai työläs) poistettavaksi. Omasta mielestäni parhaat tulokset on tullut noin 180gsm mattapaperilla (kuva ei irtoa kiiltävästä tai puolikiiltävästä paperista).

 1. Tulosta valokuva peilikuvana mattapaperille
 2. Levitä gel medium (tai joku muu sopiva liima-aine) pinnalle.
 3. levitä gel mediumia tulosteen päälle (kostuttaa paperia ja parantaa kuvansiirtoa).
 4. Laita tuloste siirrettävälle pinnalle (kostutettu kuva vasten pintaa).
 5. Poista ilmakuplat ja liiallinen gel medium (käytän tähän tapettilastaa).
 6. Anna kuivua. Kuivumisaika riippuu pinnasta. Puu imee itseensä kosteutta ja on työstettävissä jo parin tunnin kuluttua. Metalli tai lasi ei ime kostetta vaan se poistuu haihtumalla paperin läpi ja kuivumisajat on useita tunteja tai vuorokauden kaksi.
 7. Hio paperin pintaa hiekkapaperilla. Huolellinen hiominen nopeuttaa paperinpoistoa.
 8. Kostuta paperi.
 9. Hiero paperia sormin. Kostunut paperi irtoaa kuivuneesta gel mediumista. Tämä vaatii aikaa ja rauhallisuutta. Paperia voi kostuttaa myöhemmin uudestaan tai voit kostuttaa sormiasi (gel medium voi pehmetä pitkästä ja runsaasta liotuksesta).

Käytän taiteilijatarvike gel mediumia (Amsterdam sarjan glossy gel medium), jotta kuvat säilyisivät mahdollisimman pitkään. Olen myös suojannut teokset lakalla.

24 Comments on "Kuvansiirrosta"

 1. Maxim Chirinkine | 05.02.2016 at 20:15 | Vastaa

  Terve!
  Hieno konsti, mutta pieni lisäkysymys – onnistuuko kyseinen homma maalatulle puulle? Maalattu kalustemaalilla.

  • Olen siirtänyt kuvia kaakelille, lasille, muoville ja metallille. Uskoisin että se onnistuu maalipinnallekin yhtälailla.

 2. Kuinka kauan tuo gel medium säilyy purkissa? Kuinka sitä pitää säilyttää? Tarviiko sitä ohentaa (vedellä) ?

 3. Purkki menee kiinni varsin tiiviisti. Mulla on ollut yks purkillinen puoltoista vuotta ennen kuin se loppui ja hyvin säilyi. Normaali huonelämpötila on riittää, jäätymistä se ei kestä.
  Vedellä voi ohentaa ja kuvansiirrossa musta kannattaakin vähän ohentaa vedellä. Gel Mediumia on helpompi levittää kun sitä laimentaa noin 10%.

 4. hei

  voiko tuloste olla mustesuihkulla tehty vai vaatiiko laser tulosteen
  olen kokeillut mustesuihkulla ja vähän vaikeaa on saada irrotettua kostutettuna paperista,tahtoo myös värit lähteä vähän

  • Käytän itse vain mustesuihkutulostetta eli kyllä voi. Paperina käy aivan tavallinen paperi, mutta siitä tulee melko valju kuva. Paksumpi paperi antaa syvemmät musta ja kylläisemmät värit, mutta paperin pitää olla aito matta paperi. Väri ei lähde irti kiiltävästä valokuvapaperista. Ja puoli kiiltävät tai puoli matat (satin, pearl ja mitä niitä on) ei käy.

   Oma suosikkini on Epsonin Archival Matte. Kuva siirtyy hyvin ja paperi ei ole liian tiukaksi tehty. Kokeilin joskus photoragillä kun oli joku hukkapala. Liian hyvin tai tiukaksi tehty paperi; Sitä ei vaan kyennyt eikä jaksanut hieroa irti.

 5. Hei

  Kiitos vastauksestasi 🙂

  Olen nyt koitanut jos jollakin tavalla, erikeeperillä, art mediumilla ja toisella ohjeella Kiva huonekalulakalla. Ja täytyy sanoa että en vielä ole onnistunut saamaan täysin hyvää lopputulosta millään noista. Kostutan ja hieron varovasti mutta silti tahtoo väri lähteä toisinpaikoin. Olen koittanut sekä maalatulle että maalaamattomalle. Kuvan väri ei ole sama mitä tulosteessani, se on vaisumpi ja joskus kellertävähkökin. Mutta tosiaan minulla jotain halppis paperia, varmaan sekin vaikuttaa paljon. Nyt menen hakemaan ehdottamaasi paperia ja
  kokeilen taas uudelleen.
  Onko sinusta erikeeper paras tuohon kuvansiirtoon vai mikä

  T.Helena

  • Hei Helena,

   Siinä liki sadassa siirrossa mitä olen tehnyt niin yksikään pinta ei ole säilynyt täysin ehjänä; aina on jostain lähtenyt pieni pala. Reunat on herkkiä repeämään ja tasaisille pinnoille voi jäädä ilmakuplia, jonka kohdalta kuva helposti repeää. Puhdistan pinnat ikkunapesuaineella, erityisesti ammoniakkia sisältävät poistavat rasvaa hyvin ja parantavat kiinnittymistä. Puupinnan voi kevyesti hioa ja kostuttaa kostealla liinalla, kumpikin parantaa puupintaan kiinnittymistä. Sidosaineena käytän pelkästää gel mediumia (Amsterdam glossy gel medium) se on toiminut hyvin ja siirtoon saa hyvällä paperilla voimakkaat värit ja tummat mustat. Se on taiteilijatarvike, joten luultavasti siirretty kuva kestää pitkään hyvänä, jos se ei altistu suoralle auringonvalolle. Ensin sivelen puhdistettuun pintaan kerroksen ja sitten itse kuvan päälle ohut kerros. Kun kuva on vasten kiinnitettävää pintaa työnnän muovisella tapettilastalla mahdollisimman huolellisesti kaikki ilmakuplat pois.
   Puupinnasta paperia voi irrotella jo parin tunnin kuluttua, mutta kovat pinnat (metalli, muovi, lasi jne.) vaatii pidemmän kuivumiset. Saatan ottaa ensin vain päälikerroksen paperista pois ja jatkaa paperin poistamista vasta seuraavana päivänä, isoissa töissä paperin poistoon voi mennä useita päiviä. Paperin poistossa olen käyttänyt ruiskupulloa jolla kostutan vain osan poistettavasta paperista. Gel medium voi imeä vettä itseensä ja vettyä, jolloin se voi lähteä irti jopa kokonaan. Eli tasapainoilen paperin kastelemisen ja gel mediumin kuivana pitämisen kanssa.
   Aivan täydellistä kuvansiirtoa ei mielestäni edes kannata tavoitella, koska sen saavuttaminen on vaikeaa ja harvinaista. Siksi kuvat ja teemat kannattaa sovittaa siihen että siirto ei ole koskaan ihan täydellinen

 6. Seppo Viljanen | 14.06.2017 at 18:25 | Vastaa

  Hei,
  Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta ja neuvoista.
  Kun em. tavalla kuvansiirto on riittävän hyvin onnistunut, voiko kuvan lakata sen kuivuttua?
  Vai onko joku suojaus tapa parempi?
  Ajattelin kokeilla eläikuvien siirtämistä niin, että leikkaan kuvasta taustan pois. Onko tuhoon tuomittu idea?
  t. Seppo V

  • Hei Seppo,

   Voi lakata ja lakkaus saattaa parantaa kuvaa ja värejä. Itse käytän taideteoksissani taiteilijatarvikeliikkeestä ostettua UV-suojaavaa lakkaa, mutta yhtä hyvin siinä vois käyttää vaikka huonekalulakkaa, jos tarvitaan vettä ja kulutusta kestävä pinta. Gel medium on vesiliukoinen, joten lakka ei saisi olla vesiliukoinen, ettei gel medium ime itseensä lakan vettä.

   Uskoisin että taustan saa leikattua irti. Gel mediumin pinta on kuivuttuaan sitkeähkö ja uskoisin että se leikkaantuu hyvin.

   Harri K

 7. HEI HARRI

  KIITOS KOVASTI VASTAUKSESTASI, TEEN UUDELLEEN OHJEILLASI
  AINAHAN TOSIAAN SIIRRETTY KUVA EI OLE TÄYDELLINEN

 8. Lallukka Jari | 22.01.2019 at 19:40 | Vastaa

  Tuli tehtyä melko iso kuva ja muutama paha repeytymä. Voisikohan niitä prikata akryyliväreillä?

  • Hei Jari,

   Gel medium on akryylivärien lisäaine ja sekoittuu niihin täydellisesti, joten niiden pitäis sopia täydellisesti

 9. Hei Harri,
  oletko kokeillut vielä lasertulosteita? Joku sanoi, että mustesuhkutulostetut lähtisivät leviämään, kun kastuvat, mutta ilmeisesti olet onnistuneesti tehnyt siirtoja juuri niiden kanssa?

  • Hei Noora,

   En ole kokeillut lasertulosteita, koska kuten arvelit olen saanut mustesuihkutulosteet toimimaan; olen tehnyt reilusti yli 50 kuvansiirtoa gel medium – mustesuihkutuloste mattapaperilla yhdistelmällä. Lähes kaikki kuvansiirto ohjeet mainitsevat erikseen että onnistuu vain lasertulosteilla. Minulla on omat arvaukseni miksi näin on. Yksi syy on varmaan että pitää käyttää juurikin mattapaperia, edes puolimatta ei käy, kiiltävistä puhumattakaan. Pigmentti ei vain irtoa paperista kiiltävästä paperista. Ehkä joillain siirtokemikaaleilla tapahtuu värien leviämistä; olet itse käyttänyt vain gel mediumia. Se on kalliimpaa kuin monet muut materiaalit, jota voi käyttää kuvansiirtoon. Minä teen kuitenkin taideteoksia ja siksi käytän taidemateriaaleja työskentelyssäni.

   Mustesuihkutuloste 190gsm mattapaperilla antaa syvät värit ja syvän mustan. Pigmentin määrä tulosteessa vaikuttaa suoraan siihen millainen siirretystä kuvasta tulee. Ohuemmilla papereilla siirretty kuva jää valjuksi ja kontrasteiltaan heikoksi.

 10. Kiitos Harri!
  Tuota valjuutta juuri mietin. Hyvä tarkennus, saattanee juuri johtua paperin keveydestäkin.

 11. Tulostin eilen samaa kuvaa eri papereille ja kokeilin vielä muutamalla eri siirtoaineella. Kahdella eri mediumilla ja ”gel liantilla”, jonka pitäisi toimia kuin binder”. Nyt näyttäisi siltä, että kaikki onnistuivat. Mitä ohuempi paperi, sitä varovaisempi pitää olla repeämisen kanssa. Vain yhdessä kohtaa muste alkoi hieman leviämään ja mietinkin, että siihen saattaa auttaa myös kuivuminen. Nyt lätkäisin mediumit pintaan suoraan tulostemisesta.
  Kokeilut jatkuvat. Hienoa, että olet kirjannut tänne oman prosessisi ja vielä jaksat vastailla. Vaikutti ainakin täällä rohkaisevasti.
  Ai niin, sen muuten huomasin, että jos ei ole tottunut eri paperien kanssa plärääjä, niin voi olla vaikea tunnistaa, mikä on mattapaperia ja mikä vaikka puolikiiltävää. Jouduin itse ostoksille kauppaan, missä edes henkilökunta ei osannut auttaa.

  • Tulosteen kannattaa antaa kuivua puolisen tuntia. En ole huomannut että sen pidemmästä tulosteen kuivattamisesta olisi ollut mitään hyötyä.

   Mattapaperit on vaikeita. Kun tarvitsin isompia tulosteita, oli vaikea löytää yritystä, jolta olisi saanut oikeaa mattapaperia, joka ei kuitenkaan olisi 300gsm taidepaperia. Olen kerran sellaistakin kokeillut ja paperi on niin tiivis ettei sitä saa enää hierottua irti. Ei ainakaan minun kärsivällisyydelläni.

   Autan mielelläni, koska menetelmä on opetettu minulle. Enkä näe mitään syytä miksi minun pitäisi piilottaa osaamistani tässä asiassa. Se ei ole minulta pois, päinvastoin kokemusten jakaminen auttaa kaikkia. Ja jos tekijöitä on enemmän se tunnistetaan paremmin ja ehkä sitä arvostetaankin enemmän.

 12. Tervehdys..hyvää tietoa herunut kuvansiirrosta!!!

  Kysymys kuuluupi silleen, että olen hinkannut paperin pois ja kuva erottuu märkänä ihan kivasti jo, mutta kuivuttuaan haalistuu. Mahtaakohan siinä olla vielä paperia mikä pitää poistaa vai tummuuko kuva lakattaessa? Jääkö siihen ylipäätänsä paperia vai pelkkä muste..eli kuuluuko tuntua sellainen kynnys paperin muovin pinnassa?

  Siis siirsin mustavalkoisenkuvan muoviseen raksakypärään (paperiksi hain epsonin archival matte 189g/m2, mitä täällä suositeltiin

  • Moro,

   Kuva tummuu tai paranee lakattaessa. Paperia ei juurikaan pitäisi jäädä, mutta kynnys voi hyvinkin jäädä. Gel mediumista (tai muustakin liima-aineesta) jää selvästi erottuva kerros esineen pintaan. En tiedä että jos pinnan hioisi älyttömän hienolla paperilla niin tulisiko kuva selvemmin esiin.

 13. ..muutenkin olen pitkään suunnitellu yrittää hyödyntää tätä kuvansiirtoa esim. maalivahdin maskien maalaamisessa, koska ihan vielä ei maalaustaidot riitä kasvokuvan maalaamiseen, joten kuvan siirto ajaa sen asian ja sitten kynäruiskulla vaan häivytän kuvan rajan, niin ehkä se voisi sitten näyttää edes hieman siltä, kuin olisi maalattu siihen maskiin.

  • Reunoja voi hyvin työstää. Gel Mediumin kanssa toimii hyvin akryylivärit, sillä gel medium on tehty sekoittumaan akryylivärien kanssa. Olen nähnyt kuvansiirrolla tehdyn kuvasarjan, missä kuviin oli tehty mustat reunat. Repeämät tulee yleensä juuri reunoihin, joten ne oli saatu peitettyä. Eli kyllä reunoja voi häivyttää.

 14. Hei

  Kiitos kiinnostavasta viestiketjusta ja joululahjaohjeista. Jäin miettimään tuon ArhivalMatten suhteen sitä, kun se on tarkoitettu tietylle mustetyypille, että käykö se tavallisiin mustesuihkutulostimiin? (Epson Eco Tank)Entä ajaako kuulemma sormituntumalta vastaava Canonin Matte Photo paper, 170g/m2, saman asian?

  Canonin papru löyty marketista, mut jos on jokin epäilys toimivuudesta, lahtee tilaus hyväksi todetusta heti

  • Hei,
   Ole hyvä. On aika jännää että teksti, jonka olen kirjoittanut jo vuosia sitten, löytää yhä uusia lukijoita.

   Mattapaperia voi käyttää tavallistenkin mustesuihkutulostimien kanssa. Mattapaperi tarvitaan että muste saadaan siirtymään paperista gel mediumiin. Kiiltävästä (tai puolikiiltävästä tai puolimatasta) se ei siirry. En näe mitään syytä miksei Canoninkin mattapaperi toimisi. Varmastihan en voi sitä luvata kun en ole itse sitä kokeillut. Se on kuitenkin tarpeeksi paksu että paperi ottaa sisäänsä riittävästi mustetta hyvänlaatuista kuvansiirtoa varten. Miten taas paperi kostuessaan hajoaa ja irtoaa selviää kokeilemalla.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*