Kulttuurin piirit

Yleisnäkymä Strömforsin ruukin Aulagalleriasta Löydetty näyttelyssä. Kuvassa teokset Tervetuloa Turkuun!, Kulttuurin piirit, Pää poikki, Kentän laidalla ja Vaimennettu.
Yleisnäkymä Strömforsin ruukin Aulagalleriasta Löydetty näyttelyssä.

Poikkeuksellisesti tässä kulttuurin piirit teoksessa on kaksi kuvaa. Esine on vanha tynnyri, roskis tai joku vastaava lieriö. Löysin sen Turusta ojasta Satakunnantien varrelta. Ehkä esineellä on ollut joskus joku käyttö, mutta nykyisessä kunnossaan: ruosteisena ja pohjattomana on vaikea kuvitella mitään hyötyä esineestä.

Kulttuurin piirin valokuvat

Koska esine on iso valitsin siihen kaksi kuvaa. Toinen kuvista on varsin perinteinen peltomaisema ja toisessa kuvassa on valmistumassa oleva kerrostalo. Kuten Tervetuloa Turkuun! teos tämäkin teos peilaa Turkua maaseudun ympäröimänä kaupunkina. Varsinais-Suomessa pelto tai maaseutu on varsin lähellä.

Pyöreä esine kuten kaksi kuvaakin katsoo asioita kahteen suuntaan. Suunnat voisivat olla menneisyys ja tulevaisuus

Teoksen nimessä oleva kulttuuri sana on ymmärretty laajasti. Toisaalta maanviljelys (englanniksi acriculture, pohjana latinan kieliset sanat ager ja cultura – kulttuuri) ja toisaalta kaupunkikulttuuri tai se miten rakennamme kaupunkia. Piirit on tarkoituksellisesti monikossa: esineessä on piiri ja kaupunki ja maaseutu voidaan nähdä erillisinä piireinä. Valitsin piirit monikona myös Valerian sarjakuva-albumin Vallan Piirit takia.

Taas kerran teokseen syntyi yllätyksiä tekemisen aikana. Lieriön kyljessä on lommo ja sen päälle ei kannattanut siirtää kuvaa. Kuvien järjestys noudattelee niiden sijaintia maisemassa ja siten lieriössä oleva sauma sijoittui juuri kerrostalon alle ja peltokuvan alle jäi ruosteläikkiä. Siitä voikin lukea monenlaista: Ruostepilviä Turun/maanviljelyn yllä. Olisin voinut tarkastella esinettä ennen kuvien kiinnittämistä ja arvioida ruosteläikkien ja sauman vaikutusta kuviin, mutta en tehnyt sitä. Työskennellessäni minulla on ylimalkanen käsitys siitä mitä tavoittelen ja tekemisen innossa näennäisesti merkityksettömiä seikkoja harvoin huomaa. Siten niistä tulee miellyttäviä yllätyksiä.

Löydetty sarjan teos kultturin piirit ja valokuva metsän reunustamasta pellosta.

Löydetty sarjan teos kultturin piirit ja valokuva metsän reunustamasta pellosta.

Löydetty sarjan teos kultturin piirit ja valokuva uudesta kerrostalosta.

Löydetty sarjan teos kultturin piirit ja valokuva uudesta kerrostalosta.

 

Mitäköhän lämmintä tynnyrissä on kuljetettu? Siksikö siitä puuttuu pohja: palanut tai sulanut puhki?

Be the first to comment on "Kulttuurin piirit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*